מרכז יעדים 077-4603347
אבן גבירול 52, תל אביב
yaadim.org@gmail.com

-
צוואות טיפוליות
במרכז יעדים אנו מציעים שירות ייחודי של עריכת צוואות טיפוליות. צוואות אלו נועדו לתת מענה להורים אשר להערכתם יש צורך בהסדר ייחודי אשר יבטיח את רווחת אחד מילדיהם אחרי מותם. מדובר בהורים לילדים צעירים או בוגרים בעלי צרכים מיוחדים, או להורים אשר חשים כי אחד מילדיהם פגיע ויזדקק לתמיכה וליווי גם בעתיד. במקרים כאלה חוק הירושה או צוואות המתייחסות רק לחלוקה הפורמלית של רכוש ההורים אינם נותנים מענה מקיף דיו המביא בחשבון את הצרכים הייחודיים של הבן או הבת ואת המבנה המשפחתי והמשאבים הרגשיים והכספיים של המשפחה כולה.
חשוב להבין כי פטירת ההורים משנה לחלוטין את מציאות החיים של אדם בעל צרכים מיוחדים שכן ברוב המקרים ההורים הם אלה המבנים את מערכי התמיכה הנדרשים ומבטיחים את איכות חיי בנם או בתם. בחלק מהמשפחות ניתנת התמיכה ע"י בני המשפחה ובמקרים אחרים נעזרת המשפחה באנשי מקצוע לשם יצירת מעטפת טיפול וליווי או בשירותים קהילתיים. מנגנונים אלה יכולים לאפשר למשפחה להתנהל ולתפקד באופן מיטבי ולהעניק לבן המשפחה ה"מטופל" איכות חיים משביעת רצון. עם זאת, הסדרים אלה נסמכים במקרים רבים על ההורים אשר בפועל מנהלים בפועל את המעטפת הטיפולית ומוודאים שהבן או הבת יקבלו את הליווי והטיפול להם הם נזקקים. ככל שההורים מעורבים יותר בטיפול השוטף וככל שהבן או הבת נזקקים לליווי צמוד יותר מתמלאים ההורים בשאלות וחששות לגבי עתידו של הבן או הבת לאחר מותם. ההורים שואלים את עצמם שאלות כגון:
- האם לחלק את הרכוש שווה בשווה בין הילדים?
- האם למנות לבני/בתי אפוטרופוס?
- איך אוכל להגן על בני או בתי מפני ניצול או מפני התנהלות כספית בלתי אחראית?
- מי יהיה אחראי על חיי היום יום – אחזקת הבית, תקציב, בריאות של הבן/בת?
- אני רוצה להוריש לבני/בתי דירה איך אוכל לוודא שלא ימכור אותה?
- מי יסייע לבני/בתי לקבל החלטות משמעותיות?
- מה אוכל לעשות על מנת שילדי ישארו ביחסים טובים אחרי מותי וכיצד אוכל להבטיח שהאחים והאחיות ה"רגילים" יתמכו באח או באחות החלשים יותר?
השאלות שלעיל רלבנטיות כולן לאיכות החיים של הבן או הבת עליהם רוצים ההורים להגן והן מתייחסות הן לנושאים כספיים ותפקודיים והן לנושאים רגשיים ולדינמיקות בין-אישיות במשפחה. הצוואות הטיפוליות נותנות מענה לשאלות אלה והן יכולות להבטיח את איכות חייהם של אנשים המתמודדים עם מגוון קשיים כגון: קשיים קוגניטיביים, קשיים נפשיים, קשיים בתקשורת מאוטיזם ועד אספרגר), פגיעת ראש, הנמכה קוגניטיבית, חרדה חברתית או אחרת וכו'. פעמים רבות קשיים אלה פוגעים ביכולת לעבד ולהפנים מידע ומונעים קבלת החלטות מושכלות וכך, חלק מאנשים בעלי הצרכים המיוחדים עלולים לגלות אימפולסיביות בעוד שאחרים עלולים להיות חשופים לניצול.
-
עריכת צוואה טיפולית
עריכת צוואה טיפולית היא תהליך אשר נפתח בהבנה ומיפוי סוגי הקשיים עמם מתמודדים הבן/בת הקטינים או הבוגרים אשר אינם מנהלים חיים עצמאיים וזקוקים לתמיכה בניהול חיי היום יום שלהם הן ברמת ההתארגנות, הן ברמה הרגשית והן במישור הכספי. בשלב השני אנו נפגשים עם כל חברי המשפחה – בפגישות אישיות ומשפחתיות ובודקים כיצד רואה כל אחד מהם את מציאות החיים אחרי פטירת ההורים. אנו בודקים עם כל אחד מחברי המשפחה את האופן בו הוא יכול לקחת על עצמו אחריות בכל הנוגע לדאגה לבן/בת תוך התייחסות הן להיבטים הרגשיים והיומיומיים של התמיכה הנדרשת והן להיבטים הכלכליים. אנו מסכמים את התהליך בכתב ומעבירים למשפחה סיכום כתוב, קונקרטי ומפורט של הדברים המתייחס להיבטים כגון:
- תמיכה וליווי ביום יום - מי יהיה אחראי לתחומים שונים ביום יום בהם עשויים הבן או הבת להזדקק לליווי, כגון: ליווי רפואי, ליווי סביב תעסוקה, עזרה בהתארגנות בבית, אירוח בחגים וכו'.
- קבלת החלטות - האופן בו יתקבלו החלטות לגבי נושאים כגון השתלבות במסגרת של דיור, עבודה או הכשרה מקצועית. מי יסייע לאחים/לבני המשפחה לקבל החלטות הקשורות לאח/ות בעלי הצרכים המיוחדים.
- נושאים כספיים – אנו מתייחסים לשאלות כגון האופן בו רוצים ההורים להבטיח את העתיד הכלכלי של הבן/בת, האם יש צורך במינוי אפוטרופוס לרכוש, האם כדאי לייסד קרן נאמנות על שם הבן/בת? מה מידת השליטה שנכון שתהיה לבן/בת על הכספים המיועדים לרווחתו/ה וכו'.
לאחר שהסיכום הועבר לכל בני המשפחה באופן בהיר ודיאלוגי ולאחר שבני המשפחה הגיבו לדברים, אנו מנסחים את הצוואה הטיפולית באופן שיעניק מענה חוקי ויגבש הסדרים משפטיים קבילים שיאפשרו מימושה בפועל של התכנית שהתגבשה.
יש לציין כי הדיאלוג המתקיים עם כלל בני המשפחה מלמד כי לעיתים יש צורך ליצור שינויים בדינמיקה כבר בהווה בכדי למנוע טלטלה חזקה מדי עבור הבן או הבת לאחר פטירת ההורים. במקרים אלו אנו בונים עם המשפחה תכנית התערבות (מינימלית) אשר יכולה לכלול היכרות עם איש טיפול, העברת חלק מהתפקידים שממלאים ההורים כיום לאחים או לאדם חיצוני, היכרות עם עו"ד ואיש טיפול אשר ילוו את המשפחה וכו'. ככל שמתאפשר תכנון מוקדם וככל שניתן לבסס כבר בהווה את התשתיות הראשוניות למערכי הליווי והתמיכה שנרצה להפעיל בעתיד, כך יוכלו בני המשפה להמשיך ולהתנהל תוך שמירה על יציבות באופן שיגן, ככל האפשר, על הבן או הבת שעבורם נוסחה הצוואה הטיפולית. לאור כל זאת, ניסוח הצוואה הטיפולית מהווה פעמים רבות יותר ממענה פורמאלי והופך לתהליך בעל ערך לכל בני המשפחה. תהליך זה משפר את איכות החיים המשפחתית בהווה ומאפשר תקשורת ישירה יותר המיטיבה עם כל חברי המשפחה.