מרכז יעדים 077-4603347
אבן גבירול 52, תל אביב
yaadim.org@gmail.com
-
גישור מקצועי
גישור
ההחלטה לסיים קשר זוגי ולצאת לדרך חדשה היא החלטה לא פשוטה הכוללת היבטים רגשיים וכלכליים. כאשר מדובר במשפחה עם ילדים בעלי צרכים מיוחדים, מדובר בתהליך קשה עוד יותר הדורש יצירת הסדרים אשר יצמצמו במידת האפשר את הפגיעה בהם ויאפשרו לכל המעורבים בתהליך להמשיך ולהתנהל תוך שמירה על מערכת יחסים מכבדת והוגנת שכן בני הזוג הנפרדים יוסיפו וינהלו מערכת הורית משותפת שנים ארוכות.
תהליך הגישור מאפשר מתן מענה לצרכים הייחודיים של כל משפחה תוך שימת דגש על התאמת תהליך הפרידה לצרכים הרגשיים, היום יומיים והפיזיים של הבן או הבת בעלי הצרכים המיוחדים, תוך מציאת פתרונות יצירתיים. זהו הליך שמתאים למי שמעוניין בשליטה באופן בו יתבצע תהליך הפרידה ואינו מעוניין להפקיד את ניסוח ההסכמות בידי בית המשפט אשר לא ניתן לצפות את החלטותיו. פעמים רבות אנו פוגשים את בני הזוג במצב פגיע ונסער אשר מציף רגשות של כעס, כאב, חוסר ישע, בגידה ומצוקה גדולה. אחריותנו כמגשרים היא לנהל את תהליך הגישור תוך התייחסות למצב הפגיע של בני הזוג אך גם מתוך יכולת למנוע הסלמה ולמתן תוקפנות במטרה לאפשר ניהול דיאלוג אחר אשר יקדם פרידה בריאה יותר.
כאשר אנו מלווים זוגות בתהליך העדין והמורכב של פרידה אנו מתייחסים אל המערכת הזוגית והמשפחתית כאל מכלול מורכב אשר יעבור תהליך של שינוי. לנגד עינינו עומדת בראש ובראשונה רווחת כל בני המשפחה אשר יוסיפו להיות קשורים זה לזה גם אם אופי הקשרים יעבור תהליך של שינוי. לפיכך, הצלחת תהליך הגישור, כך אנו מאמינים, אינה מתמצה ב"ניסוח הסכם גירושין" אלא היא כרוכה בזיהוי והבנת של הצרכים השונים של כל בני המשפחה ובניסוח הסכם אשר יאפשר לכל אחד מבני הזוג כמו גם לילדיהם להוסיף ולהתנהל מתוך תחושה של בטחון ואמון גם כאשר הקשר הזוגי הסתיים. בסופו של תהליך גישור מוצלח ניתן למצוא שני בני זוג אשר הצליחו לנהל דיאלוג כנה ללא תחושת איום. בני זוג כאלה יוכלו בהמשך להמשיך ולנהל חיים טובים ומספקים ולהימנע מיצירת דינמיקה הרסנית ונקמנית אשר תפגע במשפחה כולה גם בשנים הבאות.
בשונה מהליך משפטי יקר וארוך הרי שבסופו של הליך גישור אין מנצחים ומפסידים. אין תחושת ריקנות ונחסך האבל על הזמן והכסף הרב שהושקעו במלחמות. בסופו של הליך גישור יש שני בני זוג בוגרים, פעמים רבות כואבים, אך בעלי יכולת לצאת לדרך חדשה תוך שמירה על מערכת יחסים מכבדת.
איך מתנהל תהליך הגישור?
הליך הגישור משתנה ממשפחה למשפחה והוא יכול לנוע בין 5 ל- 16 פגישות. הפגישות מתקיימות בקליניקה, כאשר חלק מהפגישות יתקיימו עם שני בני הזוג וחלקן יתקיימו עם כל אחד בנפרד כאשר מוטל חיסיון על מה שנאמר בפגישות הפרטניות. הפגישות יכולות להיות פגישות של שעה ובמידת הצורך גם יותר.
הליך הגישור הוא וולנטרי והוא יבשיל לכלל הסכם שיאושר בבית המשפט לענייני משפחה (או בביה"ד הרבני) רק לאחר ששני הצדדים יחושו כי הוא עונה על צרכיהם ועל צרכי המשפחה כולה - באופן מיטבי.
תהליך גישור – הרבה מעבר להסכם
פעמים רבות נוטים לחשוב כי ניסוח הסכם גירושין מהווה את סיומו של תהליך גישור מוצלח. אנחנו איננו סבורים כך. תהליך גישור מוצלח הוא תהליך אשר מאפשר לכל אחד מבני הזוג לצאת לדרך חדשה כאשר הוא מרגיש בטוח, מסוגל לתת אמון בבן או בבת הזוג לשעבר וכאשר הוא פנוי להשקיע את משאביו הרגשיים בשמירה על איכות חייו ועל איכות חיי הילדים. מבחינתנו, הסכם הגירושין הוא אמצעי להשגת כל אלה. לעיתים, הוא אולי אמצעי הכרחי, אבל הוא בוודאי אינו מהווה מטרה לכשעצמה. הסכם שנערך בתהליך מהיר מדי מבלי שהתאפשר לכל אחד מהצדדים להבהיר, בראש ובראשונה לעצמו ולאחר מכן גם לבן הזוג ולמגשרים מה הם צרכיו, למה הוא זקוק על מנת להמשיך הלאה ומה חשוב לו – הוא הסכם בעל תוקף משפטי אך הוא אינו הסכם שמהווה עוגן אמיתי להמשך הדרך. הסכם אשר נערך כאשר מתקיים פער ניכר במצב הרגשי של בני הזוג או לחילופין במוכנות שלהם להתמודד עם פירוק התא המשפחתי, אינו מהווה, לדעתנו לפחות, הסכם מקדם ובונה. הסכם אשר נערך כאשר אחד הצדדים חווה לחץ "להתקדם בתהליך" עלול בהמשך להתפש כבלתי הוגן או מקפח. הסכמים כאלה עלולים לקרוס בהמשך ולגרום לכך שבני הזוג ימצאו עצמם בסופו של דבר מנהלים תביעות משפטיות. לכן, במצב כה רגיש כאשר כה הרבה מוטל על הכף איננו מאמינים בקיצורי דרך. אנו מאמינים שתהליך אחראי, קשוב ומקצועי הוא הדרך היעילה ביותר לניסוח הסכם בר-קיימא אשר יעניק לשני בני הזוג את המענה הטוב ביותר.
הדרכת הורים
אחד האתגרים המשמעותיים הניצבים בפני הורים טרם פרידה, הוא לצמצם ככל האפשר את הפגיעה בילדים. כיוון שכך, יש חשיבות גדולה לא רק להבנות אשר יועלו על הכתב במסגרת ההסכם אלא גם להתנהלות שלכם עכשיו כאשר אתם ממש בעין הסערה. לכן, במידת הצורך, יכלול תהליך הגישור גם ליווי והדרכה בכל הנוגע להעברת מידע לילדים, לקביעת הסדרים זמניים והסדרים יציבים יותר ולמתן מענה לצרכים המשתנים של הילדים אשר יעלו מעת לעת.
למי מתאים תהליך הגישור
הליך הגישור מתאים למי שאינו מעוניין לאבד שליטה בכל הנוגע לאופן בו יתנהלו חייו לאחר הפרידה ולהניח לגורם שלישי, כדוגמת ביהמ"ש להכריע בסוגיות מהותיות הכרוכות בהסדרי השהיה של הילדים, חלוקת הרכוש וגובה דמי המזונות. בתהליך הגישור ההסכמות שאליהן אנו מגיעים מתגבשות לכלל הסכם בר-קיימא רק לאחר ששני בני הזוג שקלו את כל האפשרויות העומדות בפניהן והגיעו למסקנה כי ההבנות שנוסחו משקפות את הצרכים והרצונות של שניהם ככל האפשר.
הליך הגישור מתאים לכל מי שחושב שמשפחתו היא ייחודית ולפיכך היא זקוקה לפתרונות ייחודיים ולא ל"פתרונות בית ספר" המשקפים מה נכון, פחות או יותר, עבור רוב המשפחות. פתרונות כאלה, בוודאי שאינם יכולים להציע מענה מיטבי למשפחה אשר אחד הילדים בה הוא בעל צרכים מיוחדים. משפחות כאלה יצאו נשכרות מפתרונות יצירתיים המתייחסים לצרכים של כלל בני המשפחה ולאורח החיים הייחודי שלה. תהליך הגישור מציע דרגות חופש רבות בכל הנוגע לגיבוש פיתרונות ייחודיים עבור כל משפחה ומשפחה ובכך הוא מאפשר שמירה על יציבות ואיכות חיים, הן בתקופה המורכבת של תהליך הפרידה והן לטווח הארוך.